18 Mayıs 2016 Çarşamba



    Ev bitkileri ve dekor...


  Ev bitkilerimizden en iyi verimi alabilmek için bunları bitki oldukları kadar dekor olarak da düşünmeliyiz ve farklı bitki gruplarını bir arada sergilemek için bitkilerden belli bir derecede anlamalıyız.



Bitkilerde deneme yapmaya hazırlıklı olun, hatalar yapabileceğinizi kabul edin ve klasik bitkileri değil, daha ilginç bitkileri evinizde yetiştirmeyi deneyin. Ev bitkisi yetiştirmek çok eğlenceli bir hobi halini alacaktır.



Ev bitkileri tabi ki zaman ve ilgi ister. Eğer sulamayı unutursanız pek azı bunu affedecektir. Eğer gübrelemezseniz çoğu zayıflayacak ve ölecektir. Ama bunların hiçbiri kimseyi ev bitkisi yetiştirmekten alıkoymamalıdır, çünkü bitkilere ayıracağımız zamana göre seçebileceğiniz teknikler vardır.



Örneğin sulama işini her gün hatırlayamıyorsanız veya düzenli seyahatler sizi evinizden alıkoyuyor, kimseye bitki bakıcılığı yaptırtamıyorsanız, basit çözümler vardır: Bu koşullara alışık kaktüs gibi bitkileri seçmeye çalışın veya normal bitkileri özel saksılarda yetiştirin.






15 Mayıs 2016 Pazar




               İLKBAHAR ...





ÜSTTE : Nergisler, ciğerotu ve dağ lalelesi bir arada baharın en güzel habercileri.

   Bu mevsimde günlerin uzaması ve havanın ısınması ile birlikte bahçeleriniz ve balkonlarınız büyük ihtimalle canlanmaya başlamıştır. Bence yine de ilkbaharın başlarında dikkatli olunması gerekli, çünkü kış soğunun  ne zaman biteceği belli olmaz. Dikkat etmemiz gereken nokta tecrübelerimle sabit olan, bitkilerin çok erkenden dikilmemesi veya budanmaması olmalıdır. Emin olun mevsim ilerledikçe dikilen bitkiler, daha önce dikilen bitkilerden çabuk büyüyecektir.





İLKBAHAR BAŞI NELER YAPMALI ?

    Ankara gibi karasal iklim görülen yerlerde don görülebilir dikkatli olmak gerekir. Ama ılıman bölgelerde bahçede ve balkonda çok iş yapabilirsiniz. Eğer dikim yapacaksak toprağın sıcaklığının hava sıcaklığı kadar önemli olduğunu unutmamamız gerekir. Bazı tohumlar için toprak sıcaklığı en az 7 C civarı olmalı yoksa bazı bitkiler kök salmazlar.


KISACA İŞLER

     Sebze bahçesi:

  • Uygun yerlere gübre eklemeli.

  • Soğanlı bitkiler dikelim.

  • Meyve ağaçlarımız varsa gübre eklemeli.

  • Geçen yıllardan kalan çileklerimiz varsa koruyucu koysak fena olmaz, erken olgunlaşması sağlanır.

  • Yeni çileklerin dikimi için uygun zaman.


    Çiçek bahçesi:

  • Tarhlara gübre eklemeli.

  • Çimenleri biçmeli.

  • Yeni çimenlik alan için zamanlama uygun.

    

     Kapalı ve açık balkon bahçesi:

  • Saksılarımızın topraklarını havalandırmalı, gübre verip bol sulamalıyız.

  • Saksı bitkilerini dikmek için uygun zaman.

  • Bitkilerde asalak ve hastalık olup olmadığını kontrol etmeliyiz.







9 Mayıs 2016 Pazartesi




       tarz ...


  En küçük bir bahçe ya da bir balkon alanının bile bir tarzı olmalıdır; evinizle çevrenizin karakterine uyduğu kadar size ve yaşam biçiminize de uyan bir tarz.


  Tarz, insanın aklına insandan mekana, arabadan giysiye kadar yığınla görüntü getiren çağrışımlarla dolu bir sözcüktür. Benim  için de bahçe ya da balkon alanında tarz şekillerin ve desenlerin estetik hoşluk içinde düzenlenmesidir.



                      " Her öğeyi tek bir tasarım parçası olarak ele alın."




                        Sevdiğim bir bahçe tasarımı...Klasik İngiliz kır evi.


  Dış mekânınızın tarzını belirlemede bahçıvan, biyolog ya da iç mimar olmaya gerek yoktur, ayrıca sahip olduğunuz  bir dizi kural veya akıllıca bir formülde yoktur. Sadece sizi mutlu edebilecek bir iki dokunuş...



    İşin ustalığı, resmin tamamında duyarlı olmak ve detayların bu resme nasıl uyduklarında yatmaktadır.



.

   Tarzın özünü içinizde hissederek kendi küçük yaşam alanınıza uygulamakta serbestsiniz. Herkesin bildiği bir görüntüye sebzelerin dekoratif kullanımı ve keyifli bir heykelcik gibi şaşırtıcı değişiklikler eklenebilir.






                             " etkin şekilde birleştirilmiş birkaç özellik"









      Hayat tarzınız nedir?


   Bu kadar geniş bir tarz çeşitliliğiyle karşılaşıldığında, elinizdeki küçük alana en uygun olanın hangisi olduğuna karar vermek her zaman kolay olmaz. Bir alana bakarak, buranın tarzı olan bir yere nasıl dönüştürülebileceğine hayal etmek de zordur. Kişisel tarzınıza ve yaşadığınız binanın tarzına bakmak sizi doğru karara yönlendirecektir.


                                    " Tasarım ...hayat tarzınıza uygun olmalıdır"










8 Mayıs 2016 Pazar



    

      


        Balkonlar...

"...yaşam alanının değerli bir görsel uzantısı"



Ne kadar küçük olursa olsun bir balkon, bitişiğindeki yaşam alanının yıl boyunca keyif alınabilecek değerli bir görsel uzantısına dönüştürebilir. Tozlu ve rüzgarlı olsa bile birkaç çiçek yetiştirmeye ve yazları oturup zaman geçirmeye uygun bir yer haline gelebilir.



Her zaman sıkışık bir kullanım alanı olan çiçek dolu bir balkon, evin içinden çok davetkar görünür.



Balkonunuzu dışarıdan ya da içeriden yapay ışıkla aydınlatmak, ( ister içeriden ister dışarıdan ) yaz akşamlarında da kullanımınızı sağlayacaktır. Ancak, yılın hangi dönemi olursa olsun, sıcak bir ışık, karanlık çöktüğünde balkonunuzu başlı başına bir manzaraya dönüştürecek veya arkadaki şehir ışıklarına ilgi çekici bir ön plan oluşturacaktır. Ben balkonumda ve terasımda genelde güneş enerjili seçenekleri değerlendirerek, aydınlatma sağladım.












7 Mayıs 2016 Cumartesi



      bitkilerin planlanması...

Başlangıç için yalnızca tanıdığınız bitkileri kullanın. Tere, roka, maydanoz, taze soğan, biber çeşitleri, çeşitli mevsimlik çiçekler ... Öncelikle ana veya "özel" bitkilerinizin neler olacağına karar verin. Bunlar bitkilerinizle etraftaki mimari şekillerin bütününe aksedecektir.

Örnek bir çalışmam tropik havuz ...


En küçük ve en geleneksel su alanı bile suya ve etrafına ekilen bitkilerle zenginleştirilebilir. Küçük bir bahçede veya balkonda hoşumuza gidecek bir tropik görüntü oluşturmak elimizde.


Resimler de fenix"palmiye", carex elata "altın kamış", festuca "mavi çim", pistia "su bitkisi", şeftali renkli kokulu nilüfer, altın çan, asma hep beraber yaşıyorlar, bir de unutmadan iki havuz japon balığı...


Durgun suyun düzgün yüzeyinde dramatik bir kontrast yaratmak için pistialar ve nilüferler kullanılabilir.





5 Mayıs 2016 Perşembe

                     

 2014-2015 yılları teraslı evimin resimleri ile devam etmek istiyorum. Şehirlerde yaşayanlar için teraslı evler, güneş banyosu yapabilecekleri, eğlenebilecekleri, açık havada yemek yiyebilecekleri ve yeterli güvenlik önlemi olması şartıyla çocuklar için oyun alanına dönüştürülebilecek değerli alanlardır.

      " yukarıda gökyüzü ve önümüzde uzanan bir manzara bunaltıcı olabilir."





  Bir teras bahçesi oluşturma fikri fena olmasa gerek...

 Yeşilliğin rahatlatıcı dokunuşunu katmak için bitkiler ve etraftaki binaların keskin hatlarını yumuşatmak için renkli saksılar.



Teraslar her türlü hava koşuluna açık oldukları için, kalıcı bitkiler dayanıklı olmalı ve güçlü rüzgarlardan korunmalıdır.


Yeterli su temini ve düzenli bakım bitkiler için yaşamsal önem taşımaktadır. Çünkü rüzgarın yaprakları yakan ve kurutan etkisinin yanı sıra saksıda  yetişen bitkilerin de nemi tutma olanakları sınırlıdır.



                                                       Sarmaşık çilek denemelerimden...


Domatesleri en iyi doğal korumanın yolu kadife çiçekleridir...


Terasınızda yapısal değişiklikler yapmadan önce mutlaka evi yapan mühendise danışmakta fayda var. Ağır öğelerin binanın destek noktalarının üstüne veya yakınına konması en iyisidir, bu destek noktaları genelde terasınızın kenar kısımlarında bulunur.










                                                                Kendi el işim sebzelik...





                                  Baston gül ...ne yazık ki taşınınca kurudu...Yeni yerini sevemedi.


Nilüferim...








                                                     El emeğim olan  bambu sehpam...


Genel görüntü terasımdan...2014 yılı

" Mekan değerlidir... En akıllıcası her santiminden keyif almaktır."